استفاده از مایکروویو یا مایکروفر از دهه 80 در ایران رواج زیادی پیدا کرد و با گذشت زمان و پیشرفت صنایع، انواع مختلف و جدید اجاق ها وارد بازار شد. برخی از آنها مانند Solardom چند منظوره هستند و خدمات مختلفی را با هم ارائه می دهند.
اگرچه کار با تجهیزات مایکروویو و مایکروویو اغلب آسان و سریع است، اما شایعات زیادی در مورد خطرات استفاده از مایکروویو وجود دارد. اینکه امواج مایکروویو برای بدن انسان مضر هستند یا نه تنها بخشی از بحث بزرگ ترین شرکت جهان است یا اینکه امواج تولید شده توسط مایکروویو (مایکروویو یا مایکروویو) ارزش غذای همراه را افزایش یا کاهش می دهد.
نحوه عملکرد مایکروویوها
مایکروویو با استفاده از امواج الکترومغناطیسی غذا را گرم می کند. این امواج ابتدا به مولکول های قطبی مانند آب برخورد می کنند و باعث می شوند که این مولکول ها ارتعاش کنند و به سرعت انرژی گرمایی تولید کنند. این رویدادها در سطح مولکولی در غذا رخ می دهد. همانطور که ضربات یا ضربات با پتک باعث ایجاد گرما می شود، برخورد بین مولکول ها نیز انرژی گرمایی ایجاد می کند. در نهایت به این ترتیب غذا گرم شده یا در مایکروفر پخته می شود.
آیا امواج الکترومغناطیسی ساطع شده از تشعشعات خورشیدی و امواج مایکروویو خطرناک هستند؟
مقالات و نشریات مختلفی در مورد مزایا و معایب مایکروویو منتشر شده است. در بین مقالات منتشر شده دو دسته مشخص وجود دارد. تقریباً تمامی مقالات (از جمله مقالات سازمان جهانی بهداشت (WHO) و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA))) با تحلیل و ذکر نکات ایمنی و توضیحات تکمیلی، در نهایت بیان می کنند که در صورت رعایت نکات ایمنی و استانداردهای بین المللی، استفاده از اجاق های مایکروویو تهدیدی برای سلامتی نیست.
گروهی دیگر از آزمودنی ها معتقدند امواج مایکروویو اگرچه انرژی و نفوذ اشعه گاما و ایکس را ندارند اما در درازمدت و با شدت بالا می توانند بدن انسان را دچار مشکل کنند. در ادامه به بررسی نظریه های مختلف در مورد تاثیر امواج مایکروویو بر سلامت انسان و سنجش اعتبار آنها در مناطق مختلف می پردازیم.
در ابتدا بهتر است در مورد امواج الکترومغناطیسی بیشتر بدانید. این امواج طیف وسیعی از امواج رادیویی تا پرتوهای گاما را شامل می شود و چشم انسان تنها می تواند قسمت کوچکی از این طیف را به نام نور مرئی ببیند.
اما از نظر نوع امواج مایکروویو باید گفت که این امواج در دسته مایکروویو قرار می گیرند. اساسا امواج مایکروویو بسیار ضعیفتر از اشعه ایکس و امواج گاما هستند و برخلاف تصور عموم، اثرات منفی مانند اشعه ایکس یا اشعه ماوراء بنفش ندارند و به مواد غذایی تابش نمی کنند. تشعشعات ساطع شده از امواج مایکروویو یونیزه کننده نیستند (مانند امواج رادیویی و نور مرئی) و انرژی کافی برای از بین بردن الکترون ها از اتم ها را ندارند، بنابراین بعید است که باعث ایجاد تغییرات ناگهانی در ساختار مولکولی و ایجاد جهش شود. . البته این بدان معنا نیست که مایکروویو و اجاق گاز ایمن هستند.
نظر منتقدان در مورد استفاده از اجاقهای مایکروویو، که در بسیاری از مقالات مستند شده است، به شرح زیر است:
دانشیار مطالعات و منابع محیطی در دانشگاه ترنت، دکتر. مگدا حواس می گوید: وقتی در مورد اثرات بیولوژیکی فرکانس های الکترومغناطیسی غیریونیزه کننده ناشی از استفاده از برق، وسایل الکترونیکی و غیره صحبت می شود، بسیاری از مردم می گویند نه. امواج یونیزه کننده (NIR) انرژی کافی برای شکستن پیوندهای شیمیایی را ندارند، بنابراین سرطان زا نیستند. این ایده بر اساس یک تصور غلط است. درست است که این امواج با افزایش تولید رادیکال های آزاد باعث سرطان نمی شوند. اما آنها با تداخل با مکانیسم های آنتی اکسیدانی و فعالیت های مهار رادیکال های آزاد در پیشگیری از سرطان موثر هستند. بنابراین، تنها مکانیسم اثر آنها متفاوت است، اما نتیجه یکسان خواهد بود. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض امواج NIR و شدت بالا باعث ایجاد اثراتی مانند استرس اکسیداتیو می شود که می تواند به سلول ها از جمله سرطان آسیب برساند.
با این حال، اکثر مقالات بیان می کنند که سرطان زا بودن این امواج در طولانی مدت ثابت نشده است. با این حال، به طور کلی، آسیب ناشی از تشعشعات مایکروویو ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض تشعشعات مایکروویو است که در شرایط عادی ممکن نیست. به عنوان مثال، صفحات محافظ فلزی بی کیفیت، ترک در محفظه اجاق مایکروویو یا چسبیدن هود به درب مایکروویو می تواند باعث بروز چنین حوادثی شود. علاوه بر این، مقالات اخیر در مورد اثرات مایکروویو بر مواد غذایی، اثرات مثبت و نه منفی استفاده از مایکروویو را گزارش میکنند.
تاثیر امواج مایکروویو بر بدن انسان
همانطور که مایکروویو غذا را گرم می کند، می تواند بر بافت بدن تأثیر بگذارد و آن را گرم کند. اجاق های مایکروویو می توانند باعث سوختگی بدن انسان شوند. بیشترین آسیب ناشی از امواج مایکروویو در چشم ها و بیضه ها دیده می شود، زیرا آنها به گرما بسیار حساس هستند و رگ های خونی کافی برای کاهش دمای بالا ندارند. عدسی چشم به گرما حساس است و قرار گرفتن در معرض امواج الکترومغناطیسی قوی می تواند باعث آب مروارید شود. توجه داشته باشید که این عوارض ناشی از بی دقتی در دست زدن به تجهیزات مایکروویو است و در صورت رعایت احتیاط می توان از بروز این آسیب ها جلوگیری کرد.
بیشتر صدمات گزارش شده مربوط به اجاق های مایکروویو یا مایکروویو به دلیل انفجار ظروف داغ و ظروف مایع به دلیل گرمای بیش از حد ایجاد می شود، اگرچه موارد نادری از سوختگی ناشی از تشعشعات الکترومغناطیسی مربوط به شرایط غیرعادی یا نگهداری نامناسب یا اجاق های مایکروویو نامرغوب نیز وجود دارد.
تاثیر مایکروویو بر روی غذا
برخی از اقلام هنگام قرار گرفتن در معرض گرما (صرف نظر از روش گرمایش) خراب می شوند.
اصلی ترین چیزی که بر حفظ غذای سالم تأثیر می گذارد، روش پخت و پز است. برای مثال پختن سبزیجات ارزش غذایی آنها را کاهش می دهد. زیرا مواد مغذی از سبزیجات وارد آب می شود و هنگام پخت آب قابلمه را از دست می دهیم. جوشاندن بروکلی گلوکوزینولات ها را آزاد می کند، ترکیبات حاوی گوگرد که به سبزی ها خاصیت ضد سرطانی می دهد. در حالی که بروکلی بخارپز یا مایکروویو حاوی اسید گلوکوزینولیک بیشتری است. پس از دلایلی، استفاده از اجاق مایکروویو یا بخارپز آسان تر است. ویتامین C یکی دیگر از موادی است که اگر برای مدت طولانی گرم شود از بین می رود. اما برخی منابع گفته اند که به دلیل کوتاه بودن زمان پخت مایکروویو، پخت مایکروویو برای حفظ ویتامین C و سایر مواد مغذی که در اثر حرارت از بین می روند، مناسب است.
لازم به ذکر است استفاده از اجاق های مایکروویو که صفحه گردان ندارند از نظر تخریب میکروارگانیسم ها نامناسب است. زیرا دمای قسمتی از غذا که در معرض امواج مایکروویو قرار می گیرد افزایش می یابد در حالی که دمای قسمتی که در معرض امواج قرار نمی گیرد کمتر است. این ضعف اجاق های مایکروویو قدیمی باعث شد که میکروب های غذا به طور کامل از بین نرود و بسیاری از مردم به دلیل مسمومیت غذایی راهی بیمارستان شوند.
دمای پخت مایکروویو علاوه بر زمان پخت، در حفظ ارزش غذایی نیز تأثیر بسزایی دارد، دمای پخت تأثیر بسزایی در تخریب میکروارگانیسم ها دارد، اما از سوی دیگر، دمای بالای ناشی از مایکروویو می تواند مواد غذایی را نیز از بین ببرد. صدمه
در یک آزمایش، مایکروویو 97 درصد از آنتی اکسیدان های فلاونوئیدی را از بین برد، در حالی که پخت و پز تنها 66 درصد از آنتی اکسیدان های فلاونوئید موجود در بروکلی را از بین برد.
در واقع بسته به نوع غذا، توصیه هایی برای پخت و پز یا گرمایش چاپ می شود. به عنوان مثال، حرارت دادن شیر انسان در مایکروفر توصیه نمی شود، زیرا می تواند به عوامل آنتی باکتریال موجود در شیر آسیب برساند و از بین ببرد.
برخی از غذاها هنگام پختن، ترکیبات مضری به نام نیتروزامین تولید می کنند. این ترکیبات زمانی تشکیل می شوند که نیتریت های غذا بیش از حد گرم شوند. برخی منابع اشاره کرده اند که استفاده از مایکروویو برای طبخ غذا می تواند تولید چنین مواد مضری را کاهش دهد.
بر اساس این داده ها، برخی افراد معتقدند که مایکروویو مواد غذایی را بهتر از سایر روش ها حفظ می کند و می توان گفت که مایکروویوها اکثر معیارهای حفظ ارزش غذایی را دارند.
اما برخلاف این ادعا، دانشمندان منتقد بر این باورند که پخت و پز و حرارت دادن در مایکروویو می تواند بر بافت غذا تأثیر بگذارد و ارزش غذایی آن را کاهش دهد. به عنوان مثال، آزمایش شما نشان داد که برخی از ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در سیر تنها با 1 دقیقه حرارت مایکروویو از بین می روند، در حالی که همان ترکیبات می توانند به مدت 45 دقیقه در یک اجاق معمولی گرما را تحمل کنند.
اگر بخواهیم نظر جامعی در مورد تاثیر مایکروفر بر مواد مغذی بدهیم، باید گفت که مایکروفر دارای مزایا و معایبی است که به عوامل مختلفی بستگی دارد و باید به صورت موردی بررسی شود. غذاهای مختلف
نکات ایمنی هنگام استفاده از اجاق مایکروویو
اجاق های مایکروفر دارای صفحات محافظ فلزی در پشت قسمت شیشه ای در هستند که از خروج امواج از محفظه مایکروویو جلوگیری می کند، بنابراین در شرایط عادی احتمال آسیب وجود ندارد. هرگز صورت خود را به پنجره نچسبانید و سر خود را از مایکروفر یا سولاردام دور نگه دارید، باید حداقل 30 سانتی متر از مایکروفر فاصله داشته باشید.
مایکروویوها (مایکروویوها) برای مدت زمان کوتاهی به خوبی کار می کنند، اما شما باید با آنها بمانید. اما مشخصه این امواج سرعت گرمایش است. این بدان معناست که سرعت آتش به دلیل آنها زیاد است و زمان کمی برای واکنش باقی می ماند.
همچنین از سالم بودن مایکروویو خود مطمئن شوید. اگر قدیمی یا شکسته است یا به درستی در کیس بسته نمی شود، تا زمانی که تعمیر نشده است از آن استفاده نکنید.
قبل از استفاده از استخر خورشیدی و اجاق مایکروویو، لطفاً نکات ایمنی و استانداردهای مربوطه را مطالعه کنید.
برای گرم کردن غذا از ظروف فلزی ملامینه، پلاستیکی و آلومینیومی استفاده نکنید. بسیاری از پلاستیک ها حاوی ترکیبات مضری مانند BPA هستند که در صورت گرم شدن می توانند به مواد غذایی نفوذ کنند و باعث بیماری های مختلفی از جمله سرطان، بیماری تیروئید و چاقی شوند.
لطفا به توصیه های مربوط به گرم کردن مایعات در مایکروویو یا سولاردام توجه کنید تا از خطر احتمالی انفجار ناگهانی آب و سایر نوشیدنی های گرم در اثر گرمای بیش از حد جلوگیری کنید. اگر از مایکروویو برای جوشاندن و گرم کردن مایعات استفاده می کنید، بهتر است نکاتی در مورد دما و زمان گرم کردن این مایعات مختلف بدانید. هنگامی که مایعی بالاتر از نقطه جوش خود گرم می شود، شروع به جوشیدن می کند و با کوچکترین ضربه ای (مانند تکان دادن یا دمیدن آرام یا قرار دادن قاشق چای خوری) به شدت فوران می کند.
برای تعمیر ماکروفر با شماره نمایندگی بوش در تهران در لینک زیر تماس بگیرید.
- یکشنبه ۱۴ مرداد ۰۳ ۱۰:۱۹ ۲۵۶ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر